Upptecknare: Karl Birger Hansson
Meddelare: Hemmansägare Gullik Arabham Hansson  År: 1946

Socken/stad: Tuna

I trakten har alltid funnits gott om spelmän. Litet var spelade i gårdarna, dock voro endast några få verkligt skickliga. Särskilda musiksläkten förekomma, där musiklivet omhuldats av såväl män som kvinnor. En sådan släkt är ovannämnde Sundin medlem av. En annan verklig spelmanssläkt Grafström härstammar från Attmar och Tuna sedan 1600-talet. Förnämsta storspelmän ha varit; under 1800-talets första hälvt Spel-Jöns från Stöde; Under 1800-talets senare del Larshöga-Jonke, likaledes från Stöde, samt under de sista 60 åren ovannämnde Sundin, född i Stöde men sedan 30 år bosatt i Tuna. Dessa tre sistnämnda har behållit de medelpadska låtarna oförfalskade i över 100 år. Det hörde till traditionen att lära upp en ung spelman och på det sättet gick spelet och låtarna i arv, till hela bygdens fromma. Några egentliga öknamn har inte förekommit annat än det man satt "spel" framför en del spelmäns namn. På Sundin har aldrig funnits något sådant namn. Man har skilt på verkliga storspelmän och andra, som kallats "skrabbspelmän". Gränsen torde dock ha varit osäker. Sålunda var N.E. Björklund från Myssjö i Tuna känd som storspelman men icke Granlund från Vigge i Stöde fastän de voro nära grannar och jämngoda spelmän. Det är bekant att det spelades för brännvin, vilket icke hindrat att det supits mycket i samband med spel.

Nordiska museet. Frågelista. NR. 113. Spelmän. Alla dessa uppteckningar är svar på frågelistan Nr 113.